Rolete

Rolete su bitan element svakog doma

Rolete su neka vrsta sjenila koja mogu brzo i jednostavno u potpunosti zatamniti neki prostor. Pridonose zvučnoj i toplinskoj izolaciji, zaštiti prozora i vrata te potpunom zamračenju. Prozori i balkonska vrata mogu biti dodatno opremljena roletama. Rolete se nalaze na unutrašnjoj ili vanjskoj strani prozora u pripadajućoj kutiji.

Vanjske kutije

Vanjske kutije razlikuju se po obliku i dimenzijama. Mogu biti ovalne, sa skošenim jednim rubom ili s oba zakošena ruba. Postoje i tzv. rolete na izbačaj koje su idealne preko ljeta jer se njima može dobiti puno više zraka kada su rolete spuštene, za razliku od klasičnih roleta. Jednostavnije rečeno, štite od pogleda i sunca dok u isto vrijeme osiguravaju više zraka. Ovakve se rolete proizvode od plastificiranog materijala te povećavaju udobnost stanovanja. Tzv. unutarnje rolete, odnosno rolete koje su smještene u kutiji s unutarnje strane prozore ugrađuju se na prozore tijekom proizvodnje, a na objekt se montiraju istovremeno s prozorima. Ako se odlučite za ovakve rolete, morate svakako predvidjeti prostor za kutiju.

PVC rolete

PVC rolete izrađene su od polivinil klorida te jamče termičku i mehaničku stabilnost. Rolete povećavaju izolacijske karakteristike prozora i vrata, a samim time povećavaju njihovu izolacijsku vrijednost. Štite prozore i balkonska vrata od vanjskih utjecaja, jer da ih nema led, tuča i ostale vremenske neprilike zasigurno bi nanijele određenu količinu štete na vašim staklima. Iz tog se razloga preporučuju PVC rolete koje produljuju trajnost PVC vrata i prozora. Upotreba PVC roleta je jednostavna: povlačeći traku iz automata roleta se podiže odnosno spušta. Važno je naglasiti da povlačenje bude bez naglih trzanja, ravnomjerno i lagano. Roletama se može upravljati i pomoću elektromotora. U tom slučaju, treba voditi računa o tome da ne dođe pregrijavanja motora. Do pregrijavanja motora može doći uslijed učestalog podizanja ili spuštanja roleta u kratkom vremenskom razdoblju. Svaki način vrlo je jednostavan i lagan za rukovanje. Postoje i dva tipa roleta na izbačaj, ovisno o tome o kakvoj vrsti izbačaja je riječ.

Rolete na izbačaj

Roleta kod koje je izbačaj s ručnim otvaranjem, samo se rukom gurne prema van do odabrane pozicije nakon čega se vodilica zakoči. Roleta na izbačaj s motornim pogonom ima ugrađeni temperaturni senzor i zaštitu od nailaženja na prepreku te postoji mogućnost daljinskog upravljanja. Ovakve rolete praktičnije su i jednostavnije za rukovanje, a stabilni i usklađeni izgled je zagarantiran jer nema vidljivih vijaka. PVC rolete jednostavno se održavaju, a njima se olakšava i održavanje vrata i prozora. One se mogu nadograditi mrežicom za kukce (komarnicima). Rolete su izrađene od čvrstih materijala i predstavljaju veliku prepreku provalnicima. Osim toga, osigurane su dodatnim sustavom koji blokira podizanje roleta izvana, čime se još više povećava sigurnost vas i vašeg doma. PVC rolete možete pronaći u različitim bojama i suvremenog su dizajna. Pridonose visokoj toplinskoj i zvučnoj izolaciji do razreda zaštite od buke 4. Osim što štite od utjecaja topline, PVC rolete pružaju zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti, ali i od neželjenih pogleda iz vanjskog svijeta. Otporne su na sve vremenske uvjete te jamče dugovječnost. Stavljanjem roleta na vaše prozore i vrata vaša će nekretnina zasigurno dobiti na vrijednosti te će ujedno pridonijeti višoj udobnosti stanovanja.

Glavne karakteristike roleta

  • Veliki izbor boja
  • Šipke dostupne u 4 različita geometrijska oblika
  • Visokokvalitetan pvc za dugovječnost, dobar izgled i besprijekorno funkcioniranje dugi niz godina
  • Visoka sigurnost izvanrednom stabilnošću i kod velikih prozora i vrata
  • Posebna zaštita i kod loših vremenskih uvjeta
  • Jednostavno za održavanje, nije potrebno premazivanje
  • Poseban sistem vješanja za nesmetano i jednostavno korištenje
  • Može se opremiti različitim završnim lajsnama od aluminija ili pvc-a