Petra Preradovića 217 d 31400 Đakovo +385 31 840 333 7:30-15:30 sati
hren

Održavanje “štelovanje” stolarije

 

Izborom Vaših novih prozora odlučili ste se za modernu i visokovrijednu kvalitetu. Vaši prozori su izrađeni prema najnovijem stanju tehnike i stručno su ugrađeni.

Kao i svaki drugi građevinski dijelovi, tako naravno i moderni prozori od umjetne mase neizbježno podliježu trošenju. Ako se pridržavate kratkih naputaka u nastavku teksta, moći ćete bez većih napora održati vrijednost Vaših prozora tijekom desetljeća.

 

Njega i održavanje prozora od umjetne mase – pravilno održavanje

Profili od umjetne mase odlikuju se svojom posebno dugovječnom površinom koja je laka za čišćenje. Za čišćenje Vaših prozora u pravilu je dovoljna mlaka voda s blagim sredstvom za čišćenje i pranje. Ukoliko ne možete ukloniti grubu nečistoću, molimo obratite nam se.

Sredstva za ribanje i za čišćenje kućanstva i stakla s agresivnim sastojcima kao alkohol ili amonijak mogu napasti i oštetiti površinu stakla i profila kao i brtve. Molimo koristite samo mekane krpe za čišćenje ili spužve.

 

Savjet:
Vaše prozorske profile od umjetne mase ne biste trebali sušiti trljanjem nakon čišćenja. Trljanjem PVC-a izazivate elektrostatički naboj. Time se ponovo privlače čestice prašine. Za razliku od toga vlažno brisanje sapunicom uklanja elektrostatički naboj i sprječava njegov ponovni nastanak.

 

Kontrola brtvi

Sustav brtvi na PVC profilu

Vaši prozori su u cilju trajnog uklanjanja propuha i vode opremljeni su modernim brtvama vrlo dugog životnog vijeka. Unatoč tome, povremeno bi bilo potrebno ispitati stanje brtvi i njihovo pravilno ležanje u žlijebu i čišćenje pomoću vode i blagog sredstva za čišćenje. U cilju izbjegavanja štete od vlage, također bi povremeno bilo potrebno kontrolirati nepropusnost fuga između prozorskog okvira i zida.

Ako se pojave pukotine na brtvenoj masi ili ako je na pojedinim mjestima otpala, neophodno je da nam se javite kako bismo otklonili ovaj problem.

 

 

Održavanje okova

Tehnički promišljeni visokovrijedni okovi na Vašim novim prozorima neće Vam stvarati nikakve probleme pri pažljivom postupanju. Sve pokretne dijelove okova potrebno je podmazivati najmanje jednom godišnje uljem ili mašću bez sadržaja kiseline ili smole i po potrebi dotegnuti vijke.

Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprijekornim funkcioniranjem.

 

 

 

 

 

Podešavanje okova

Vaši prozori su stručno i brižljivo ugrađeni i podešeni. Naknadno podešavanje okova stoga u pravilu ne bi trebalo biti nužno. Međutim, ekstremni zahtjevi ili pomicanje okvirnog građevinskog kućišta tijekom godina mogu dovesti do potrebe naknadnog podešavanja na slijedećim mehanički relevantnim točkama. Izvedbu ovog posla je najbolje prepustiti Vašem stručnjaku za prozore.

 

 

  • Bočno podešavanje gore (na otklopnom ležaju)
  • Bočno podešavanje dolje (na kutnom ležaju)
  • Podešavanje visine (na kutnoj šarki)
  • Podešavanje pritiska (na kutnom ležaju)
  • Podešavanje pritiska (položaj zapornih čepova)

 

 

UPOZORENJE:

Ne predlažemo nikome da se upušta u izvođenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tuđi život i zdravlje. Nestručnim izvođenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove informacije shvatite kao informativne i da konkretan rad prepustite kvalificiranom Energinom servisu. Za bilo kakve negativne posljedice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

 

 

Zašto je potrebno redovno održavati (“štelovati”) PVC stolariju?

 

 

SIGURNOST – servisiranjem se utvrđuje ispravnost, sigurnost za zdravlje ljudi, imovine, preventiva

 

 

 

UŠTEDA – smanjenje gubitaka energije, postizanje bolje iskoristivosti

 

 

 

POUZDANOST – pouzdani rad tijekom sezone grijanja

 

 

 

DUGOVJEČNOST – servisiranjem se produljuje vijek trajanja

 

 

 

ZAŠTITA OKOLIŠA – smanjenjem energetskih gubitaka čuvamo okoliš

 

 

 

Kontaktirajte nas

Energa d.o.o.

Petra Preradovića 217 d
31400 Đakovo

+385 31 840 333
+385 91 1840 326
info@energa.hr
energa.dj@gmail.com

www.energa.hr

Ponedjeljak – petak: 7:30-15:30 sati